top of page
Εικόνα συγγραφέαEugenie Vissariou

Σελίδες γεμάτες Άνοιξη

Με αφορμή το ξύπνημα της Άνοιξης που συμβαίνει ολόγυρα στην πλάση έφτιαξα μια λίστα με τα "must have" βιβλία που είναι καλό να έχεις στη βιβλιοθήκη σου.



Ετοιμάσου να κάνεις μια γερή βουτιά στο καταπράσινο λιβάδι του ρομαντισμού:


1. "The Little Book of Cottagecore : Traditional Skills for a Simpler Life" by Emily Kent (γραμμένο στην αγγλική γλώσσα)



Η επιστροφή σε ένα απλούστερο τρόπο ζωής δεν ήταν ποτέ ευκολότερη.

Αν λαχταράς το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού, ξοδεύεις περισσότερο χρόνο στη φύση ή βλέπεις το φως του ήλιου να φιλτράρεται μέσα από τις κουρτίνες του σπιτιού σου και ονειρεύεσαι το χρόνο αυτό, τότε το Little Book of Cottagecore είναι για εσένα.


Θα σε βοηθήσει να μάθεις υπέροχα νέα πράγματα που μπορείς να εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου όπου κι αν ζεις- από το να ψήνεις πίτες, βασικές αρχές κεντήματος, κηπουρική, μελισσοκομία κ.α. μέχρι το να φτιάχνεις χειροποίητα κεριά και σαπούνια.


Αυτό το γεμάτο διασκεδαστικές δραστηριότητες βιβλίο θα κάνει εύκολη και ευχάριστη την αποσύνδεση σου από το σύγχρονο τρόπο ζωής.


2. "Ο Μυστικός Κήπος" της Φράνσες Χότζσον Μπαρνέτ



Αφού έχασε τους γονείς της, η νεαρή Μαίρη Λένοξ στέλνεται από την Ινδία για να ζήσει στα άγρια βαλτοτόπια της Αγγλίας, στο θλιβερό αρχοντικό του θείου της .

Είναι μόνη και δεν έχει κανέναν να παίξει, αλλά μια μέρα μαθαίνει για έναν μυστικό κήπο, όπου κανείς δεν επιτρέπεται να πλησιάσει.


Μια μέρα, η μικρή ανακαλύπτει ένα παλιό κλειδί σε ένα παρτέρι - και μια ριπή μαγείας την οδηγεί σε μια κρυφή πόρτα. Γυρίζει αργά το κλειδί και μπαίνει σε έναν φανταστικό κόσμο που δεν θα μπορούσε ούτε στα πιο τρελά της όνειρα να φανταστεί.


Ένα κλασικό έργο, πραγματικός ύμνος στη Φύση και στη ζωή.


3. "Η Αννα της Χαράς" της Λ. Μ. Μοντγκόμερυ



Αυτή η συγκινητική ιστορία έχει ταξιδέψει γενιές αναγνωστών σε ένα παλιομοδίτικο αγρόκτημα έξω από μια πόλη που ονομάζεται Avonlea.


Η Άνν Σίρλεϊ, ένα ορφανό κορίτσι έντεκα χρονών έφτασε σε αυτήν την καταπράσινη γωνιά για να ανακαλύψει ότι οι Cuthberts - τα ηλικιωμένα αδέρφια Μάθιου και Μαρίλα - σκόπευαν να υιοθετήσουν ένα αγόρι, όχι μια φασαριόζα κοκκινομάλλα δεσποινίδα. Αλλά πριν προλάβουν να τη στείλουν πίσω, η Άνν τους κερδίζει με τη φαντασία, την αγνή καρδιά και τον υπέροχο χαρακτήρα της.


Ένα αγαπημένο βιβλίο που εξερευνά τις περιπέτειες, τις προσδοκίες και τα όνειρα ενός παιδιού που μεγαλώνει, ένα υπέροχο πορτρέτο μιας εποχής, ενός τόπου, μιας οικογένειας και κυρίως της αγάπης.


4. "Τζέιν Ειρ" της Σάρλοτ Μπροντέ



Ένα μυθιστόρημα δύναμης και ίντριγκας, που έχει συναρπάσει γενιές αναγνωστών σε όλο τον κόσμο με το θέμα του, την αναζήτηση μιας γυναίκας για ελεύθερη έκφραση.


Έχοντας μεγαλώσει ως ορφανό στο σπίτι της σκληρής θείας της και σε ένα απρόσωπο φιλανθρωπικό ίδρυμα, η Τζέιν Ειρ, γίνεται μια ανεξάρτητη και πνευματώδης επιζήσασα που παίρνει τη ζωή της στα χέρια της. Σύντομα, βρίσκει την αγάπη στο πρόσωπο του σαρδόνιου εργοδότη της, Ρότσεστερ, αλλά η ανακάλυψη ενός τρομερού μυστικού την αναγκάζει να κάνει μια επιλογή.

Πρέπει να μείνει μαζί του ανεξάρτητα από τις συνέπειες ή να τον αφήσει ακολουθώντας τις πεποιθήσεις της;


5. "Περηφάνια και Προκατάληψη" της Τζέην Ωστεν



Στην εποχή της βρετανικής αντιβασιλείας η κυρία Μπένετ καλείται να μεγαλώσει τις πέντε κόρες της. Μοναδική της φιλοδοξία να τους εξασφαλίσει έναν «καλό» γάμο, κάτι που φαντάζει αδύνατο, καθώς δεν συγκαταλέγονται στην ανώτερη κοινωνική τάξη και το σπίτι τους στο Χέρντφονσαϊρ ουσιαστικά δεν τους ανήκει.


Η Τζέιν, η Λίζι, η Μαίρη, η Κίτι και η μικρότερη, η Λίντια, έχουν επίγνωση της οικογενειακής κατάστασης, αλλά ταυτόχρονα έχουν και όνειρα: θέλουν να ανοίξουν τα δικά τους φτερά και όχι να ακολουθήσουν τα σχέδια της μητέρας τους.

Όταν ο εύπορος –και εργένης– κύριος Μπίνγκλεϊ φτάνει στην περιοχή τους για να περάσει το καλοκαίρι σε μια κοντινή έπαυλη, η κυρία Μπένετ αρχίζει πυρετωδώς να καταστρώνει σχέδια.

Ειδικά από τη στιγμή που τον συνοδεύει κι ο καλός του φίλος και επίσης εργένης κύριος Ντάρσι.

Η ντροπαλή και όμορφη Τζέιν δεν αργεί να ερωτευτεί τον κύριο Μπίνγκλεϊ, ενώ η Λίζι διαπιστώνει ότι ο κύριος Ντάρσι είναι ένας σνομπ, περήφανος άνθρωπος τον οποίο ορκίζεται ότι θα μισεί για πάντα. Η μοίρα βέβαια έχει άλλα σχέδια για τους δυο τους.


Ελάχιστοι απέτυχαν να γοητευτούν από την πνευματώδη προσωπικότητα και την ανεξαρτησία της Elizabeth Bennet στο αγαπημένο κλασικό μυθιστόρημα της σπουδαίας Τζέην Ώστεν.


6. "Το σπίτι στο Ρίβερτον" της Κέητ Μόρτον


Είναι η ιστορία μιας αριστοκρατικής οικογένειας, ενός σπιτιού, ενός μυστηριώδους θανάτου, ενός τρόπου ζωής που εξαφανίστηκε για τα καλά, αφηγούμενα σε μια παρελθοντική αναδρομή μιας γυναίκα που τα είδε όλα, αλλά δε μίλησε για δεκαετίες.


Ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστικά - μερικά αποκαλύπτονται, άλλα πάλι κρύβονται για πάντα- με μια αίσθηση ρομαντικής αγωνίας.


Για τη σημασία της μνήμης, την καταστροφή του πολέμου και μια συγκλονιστική περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας, που αξίζει να εξερευνήσεις.




Καλή ανάγνωση !!!




0 Σχόλια

Comments


bottom of page