top of page
Εικόνα συγγραφέαEugenie Vissariou

It's "glogg" time



Στην οικογένειά μου έχουμε υιοθετήσει διάφορες Σουηδικές γευστικές απολαύσεις, μιας και οι παππούδες μου έμεναν στη Σουηδία για πολλά χρόνια. Μια από αυτές ακούει στο όνομα "glogg". 'Ενα παραδοσιακό ποτό, που έχει τις ρίζες του βαθιά στη Σκανδιναβική παράδοση. Το glogg είναι ένα ζεστό, πικάντικο κρασί με άρωμα μπαχαρικών, το οποίο σερβίρεται ως καλωσόρισμα στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια του Χειμώνα και είναι ικανό να ζεστάνει ακόμη και την πιο ψυχρή μέρα.


Για να φτιάξεις το δικό σου ζεστό κρασί glogg, θα χρειαστείς:


-1,5 λίτρο κόκκινο κρασί

-300 ml Porto

-200 ml ρούμι

-200 ml Aquavit

-100 ml χυμό πορτοκαλιού φρεσκοστημμένο

-250 γρ. καστανή ζάχαρη ακατέργαστη

-100 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα

-4 χούφτες σταφίδα

-20 γρ. ξυλάκια κανέλας

-20 γρ. μπαχάρι ολόκληρο

-20 γρ.μοσχοκάρυδο ολόκληρο

-10 γρ. κάρδαμο

-1 φλούδα πορτοκαλιού


Σε μια κατσαρόλα αδειάζεις το κόκκινο κρασί. Προσθέτεις τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και το κάρδαμο. Επειτα, ανοίγεις το μάτι της κουζίνας και σταδιακά ανεβάζεις τη θερμοκρασία μέχρι το κρασί να φτάσει σε σημείο βρασμού. Πρόσεξε όμως μη σου αφρίσει πολύ. Σβήνεις από τη φωτιά, το αφήνεις να κρυώσει και στη συνέχεια σουρώνεις.

Υστερα αποθηκεύεις το υγρό σε μια κανάτα.


Στην κατσαρόλα που χρησιμοποίησες πριν αδειάζεις τα υπόλοιπα ποτά, το χυμό και τη φλούδα πορτοκαλιού. Ανεβάζοντας τη φωτιά στο μάτι της κουζίνας, αφήνεις πάλι να ζεσταθούν μέχρι να βράσουν και προσθέτεις τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα.


Αφού αφαιρέσεις από τη φωτιά, προσθέτεις το Porto με τις σταφίδες και το αρχικό μείγμα που αποθήκευσες στην κανάτα. Τέλος, ανακατεύεις καλά με μια ξύλινη κουτάλα και σερβίρεις σε μικρά γυάλινα ποτηράκια προσθέτοντας για διακόσμηση ξυλάκια κανέλας ή μικρές φλούδες

πορτοκαλιού.


extra tip: Μπορείς να μουλιάσεις από την προηγούμενη μέρα, τις σταφίδες στο Porto για extra άρωμα.


Το Glogg συνοδεύεται συνήθως από μπισκότα κανέλας, ζεστά κάστανα ή baby πατάτες φούρνου με δενδρολίβανο. Καλή απόλαυση !





0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page