top of page
Εικόνα συγγραφέαEugenie Vissariou

Κουζίνα, ο ιερός σου χώρος



Η κουζίνα στη δίκη μου ζωή είναι το κατεξοχήν δωμάτιο «μυστικών εκμυστηρεύσεων» και σοβαρών συζητήσεων. Ξεκινώ και καταλήγω τη μέρα μου φτιάχνοντας μια ζεστή κούπα τσάι βοτάνων. Ένας χώρος που έχει λουλούδια, φως, αρώματα μπαχαρικών, φρέσκα φρούτα και χρωματιστές πινελιές μπλεγμένες σε ξύλινα ντουλάπια. Έχει μεγάλη σημασία ο χώρος σου. 'Oχι τόσο από άποψη τετραγωνικών μέτρων, όσο από άποψη συναισθημάτων. Είναι όμορφο να αισθάνεσαι οικεία και να κινήσε άνετα στην κουζίνα σου, να νιώθεις αφθονία, ακόμα κι αν αυτή την περίοδο η αφθονία δεν επιτυγχάνεται εύκολα στη ζωή σου.


Το Φαγητό της Ευγνωμοσύνης


Άσε την ευγνωμοσύνη να γίνει το μυστικό συστατικό σε κάθε γεύμα και ένας τρόπος να ξεκινήσεις νωρίτερα τη διαδικασία της πέψης.


Το να αφιερώσεις μια στιγμή για να αναπνεύσεις, για να συνδεθείς με το φαγητό σου ευχαριστώντας το σύμπαν γι'αυτό το αγαθό που σου παρέχει, είτε πριν αρχίσεις να μαγειρεύεις είτε και προτού φας, βοηθάει στη μετάδοση της ενέργειας όσων πρόκειται να εισέλθουν στο σώμα σου. Με αυτό τον τρόπο, το σώμα προετοιμάζεται να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά κυριολεκτικά και ενεργειακά, ενώ εσύ είσαι πραγματικά μέσα σ'αυτό, μακριά από κάθε άγχος. Δεν είναι ωραίο να τρως με άγχος, δεν το απολαμβάνει ούτε το σώμα ούτε η ψυχή σου. Η ανάσα αυτή λοιπόν φέρνει επίγνωση για το από πού προήλθε το φαγητό, όλα όσα χρειάστηκαν να γίνουν ώστε φτάσει στο πιάτο μας - ήλιος, φεγγάρι, βροχή, χέρια κ.α.

Η συνειδητοποίηση είναι η ενσάρκωση του φαγητού της ευγνωμοσύνης.


Ψώνισε τοπικά


Όσο μπορείς, ψώνιζε τα απαραίτητα από κάποια τοπική αγορά προϊόντων, από τη λαϊκη της γειτονιάς σου, από μικρούς παραγωγούς ή εξειδικευμένα καταστήματα βιολογικών προιόντων.

Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για το σώμα να αξιοποιήσει στο έπακρο τα τρόφιμα που καταναλώνει, αφήνοντας μικρό αντίκτυπο στο περιβάλλον και ενισχύοντας την τοπική οικονομία της κοινότητας σου.


Το σώμα εναρμονίζεται αμέσως με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και αποδίδει τα μέγιστα όταν τρέφεται με τα αγνά υλικά, όπως κάνανε οι πρόγονοι μας αιωνες τώρα.


Απλότητα


Δώσε σκοπό τόσο στα τρόφιμα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση όσο και σε εκείνα που κρατάς φυλαγμένα στους πάγκους ή στα ντουλάπια της κουζίνας σου. Αν δεις ότι δε χρησιμοποιείς κάτι για πολλούς μήνες, ξεφορτώσου το δίνοντας το σε κάποιον που το έχει πραγματική ανάγκη. Κράτησε γύρω σου μόνο ό,τι σε εμπνέει, ό,τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις σωστά.


Κάνε την κουζίνα αντανάκλαση του πώς αισθάνεσαι για τον εαυτό σου. Αντιμετώπισέ την, όπως θα έκανες με έναν προσωπικό χώρο, όπως π.χ. το υπνοδωμάτιο σου, για να νιώθεις ότι μπορείς να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις απολαμβάνοντας όσα φτιάχνεις εκεί.


Βάλε στην άκρη


Κατανοώ ότι ο χρόνος για μαγείρεμα στο σύγχρονο τρόπο ζωής, είναι πολυτέλεια για κάποιους, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην τρέφεσαι σωστά. Φτιάξε μεγαλύτερες μερίδες σπιτικού φαγητού εκ των προτέρων και αποθήκευσέ τα στην κατάψυξη. Τα αγαπημένα "ταπεράκια".


Η κουζίνα πλέον αποτελείται από κάθε είδους συσκευές μικροκυμάτων, ταχύτητας και ευκολίας. Βασίσου στη θετική οψη της τεχνολογίας και τη βοήθεια που σου παρέχει κάνοντας το μαγείρεμα όλης της εβδομάδας στο ρεπό σου.

Δες το σα διαλογισμό - κλείσε την τηλεόραση ή οτιδήποτε αποσπά την προσοχή σου με αρνητικές ειδήσεις ή κενές πάνελ συζητήσεις και αντ' αυτού, άκου ένα podcast για well-being, την αγαπημένη σου μουσική, ότι σε κάνει να νιώθεις καλά. Τραγούδα, χόρεψε, γέλα, έτσι γίνεται πολύ πιο διασκεδαστική η μαγειρική, αλλά και η ζωή σου. Θα δεις ότι το σώμα σου θα ανταποκριθεί πολύ καλύτερα στην τροφή που μαγειρεύτηκε μ'αυτόν τον τρόπο. Και μην ξεχνάς ότι μαγειρεύοντας σπίτι αποταμιεύεις χρήματα, για να κάνεις εκείνο το ταξίδι που πάντα ήθελες.


Κομποστοποίησε


Η κομποστοποίηση είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να πεις έμπρακτα "ευχαριστώ" στη Μητέρα Φύση και να ενσαρκώσεις την έννοια της αφθονίας επιστρέφοντας στη Γη όσα σου χάρισε εκείνη απλόχερα για να τραφείς. Τα απορρίμματα και τα αχρησιμοποίητα τρόφιμα μπορούν να επιστρέψουν κατευθείαν στο έδαφος για να γίνουν ολοκαίνουρια Γη για να αναπτυχθεί περισσότερη τροφή ξανά και ξανά. Κάνε κομποστοποίηση στον κήπο, στην αυλή, στο μπαλόνι σε ένα ειδικό κάδο. Μην αφήνεις τίποτα να πάει πραγματικά χαμένο.






0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page