top of page
Εικόνα συγγραφέαEugenie Vissariou

Τα πλεονεκτήματα του avocado σε 3 απλές συνταγές

Αραγε αυτός ο μικρός πράσινος σύμμαχος της υγείας μας ανήκει στην κατηγορία των φρούτων ή των λαχανικών;


'Εχω κάνει πολλές φορές συζήτηση με άλλους λάτρεις του avocado, αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε αποφασιστικό συμπέρασμα. Για τους περισσότερους βέβαια, θεωρείται φρούτο, όπως η ντομάτα.


Το μόνο σίγουρο είναι ότι το avocado είναι καρπός του δέντρου Persea americana.


Eχει υψηλή θρεπτική αξία, εμπεριέχοντας μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων 20 διαφορετικών βιταμινών και μετάλλων.

Επίσης, το avocado είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σε βοηθά να απορροφήσεις καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά απ' ότι άλλες φυτικές τροφές.

Περιέχει περισσότερο κάλλιο από τις μπανάνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα μάτια σου, Βιταμίνη C, K, Β5, Β6, E, Α, Β1, Β2, Β3, φολικό οξύ και είναι γεμάτο με καλά για τη λειτουργία της καρδιάς μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Το εκχύλισμά του βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αρθρίτιδας, στην απώλεια βάρους, ακόμη και στην πρόληψη κατά του καρκίνου.


Τον τελευταίο καιρό, έχει γίνει ένα απίστευτα δημοφιλές προϊόν για άτομα που ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή, αλλά και από χορτοφάγους όπως εγώ. Χαρακτηρίζεται ως superfood, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη αν αναλογιστείς τις παραπάνω ιδιότητές του.


Υπάρχουν πολλοί τύποι avocado που ποικίλλουν σε σχήμα και χρώμα - π.χ. σχήμα παρόμοιο με του αχλαδιού, ολοστρόγγυλο κ.α. και χρώμα πράσινο ανοιχτό, κυπαρρισί, μαύρο. Για την κατανάλωσή του να ξέρεις ότι η κιτρινοπράσινη σάρκα γύρω από τον καρπό τρώγεται, αλλά το εξωτερικό δέρμα και ο καρπός απορρίπτονται. Ίσως το έχεις συναντήσει ως βασικό συστατικό της μεξικάνικης σάλτσας guacamole, αλλά και σε διάφορα πιάτα που προστίθεται ως πελτές, λόγω της νόστιμης γεύσης, της πλούσιας υφής και του χρώματός του.

Tip1 : αν θέλεις να έχει περισσότερη διάρκεια ο πελτές , δοκίμασε να τον βάλεις στο ψυγείο αφήνοντας μέσα τον καρπό, ώστε να μη μαυρίσει γρήγορα.


Η πιο δημοφιλής ποικιλία είναι το avocado Hass, το οποίο καλλιεργείται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά Κρήτης. Το βάρος του κυμαίνεται από 220 γραμμάρια έως 1,5 κιλό.

Είναι καλό να στηρίζουμε μικρούς 'Έλληνες παραγωγούς ειδικά στην εποχή που ζούμε και να τρώμε προϊόντα χωρίς οργανικά, χωρίς προσθήκη χημικών.

Μπορείς να βρεις avocado Κρήτης, σχεδόν σε όλα τα super market, στο μανάβικο και στη λαϊκή αγορά.

Tip2 : να διαλέξεις ένα πιο μαλακό αν θέλεις να το κάνεις σάλτσα και ένα μέτριο αν θέλεις να το προσθέσεις σε smoothie.


Μπες κι εσύ στο club των φανατικών θαυμαστών του avacodo με αυτές τις 3 απλές συνταγές:

AβοΣμούθι



Το αβοκάντο smoothie είναι ένας εύκολος, γρήγορος και πολύ υγιεινός τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Για 2 άτομα θα χρειαστείς:

- ένα avocado (μέτριο προς μαλακό)

- μια μπανάνα

- μέλι (3 κουταλιές της σούπας)

- γάλα βρώμης (μιάμιση κούπα)

- σπόρους chia (ένα κουταλάκι του γλυκού)


Βάζεις όλα τα υλικά στο blender και τα χτυπάς μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο κρεμώδες μείγμα και στο τέλος προσθέτεις τους σπόρους chia σαν γαρνιτούρα.



AβοΤόστ



Άλλη μια γρήγορη λύση για ένα θρεπτικό brunch.

Για 2 άτομα θα χρειαστείς:

- ένα avocado (αρκετά μαλακό)


- μία φέτα φυτικό τυρί του τόστ


- τρία μανιτάρια


- μια μελιτζάνα


- μια κόκκινη πιπεριά


- ένα κολοκύθι


- ένα καρότο


- τρία ντοματίνια

- τέσσερις φέτες ψωμί του τόστ ολικής άλεσης

- μια σκλήθρα σκόρδο

- ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού


- αλάτι Ιμαλαίων, πιπέρι, ginger, ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο


Πρώτα προσθέτεις στο τηγάνι το ελαιόλαδο, κόβεις σε πολύ μικρά κομμάτια τα λαχανικά και τα τσιγαρίζεις μέχρι να ροδίσουν, ρίχνοντας παράλληλα τα μπαχαρικά σου.


Έπειτα, βάζεις τα ψωμάκια του τόστ στη σχάρα του φούρνου για να φρυγανιστούν.

Μόλις είναι έτοιμα σβήνεις το μάτι του φούρνου και προσθέτεις τις φέτες φυτικό τυρί στα δυο από τα τέσσερα ψωμάκια αφήνοντας το να λιώσουν για περίπου 5 λεπτά.


Σειρά έχει το avocado το οποίο χτυπάς στο blender μαζί με τη σκλήθρα σκόρδου και αν θέλεις προσθέτεις λίγο χυμό λεμονιού. Μόλις πολτοποιηθεί απλώνεις το μείγμα στις φέτες του τοστ. Στη συνέχεια, τα λαχανικά και από πάνω τις φέτες τοστ με το φυτικό τυρί.



AβοΠέννες



Ωρα για το καλύτερο κυρίως πιάτο με Αβοπέννες.

Για 2 άτομα θα χρειαστείς:

- ένα avocado (μαλακό)


- έξι μανιτάρια


- μια μελιτζάνα


- μια κόκκινη πιπεριά


- ένα κολοκύθι


- ένα καρότο


- τρία ντοματίνια

- μισό σακουλάκι μακαρόνια πέννες ολικής άλεσης

- μια σκλήθρα σκόρδο


- φυτικό τυρί τριμμένο

- ελαιόλαδο


- αλάτι Ιμαλαίων, πιπέρι, ginger, ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο

- τέσσερα φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό


Ρίχνεις σε ένα κατσαρολάκι νερό και μόλις βράσει προσθέτεις τις πέννες.


Μέχρι να γίνουν οι πέννες ρίχνεις το σκόρδο, το ελαιόλαδο, δυο φύλλα βασιλικού και το avocado στο blender. Χτυπάς τα υλικά μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη σάλτσα. Αφήνεις το μείγμα στο ψυγείο για ένα τέταρτο.


Αφού σουρώσεις τις πέννες, κόβεις σε πολύ μικρά κομμάτια τα λαχανικά, προσθέτεις στο τηγάνι λίγο ακόμη ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζεις μέχρι να ροδίσουν, ενώ παράλληλα ρίχνεις τα μπαχαρικά σου.

Μόλις είναι έτοιμα προσθέτεις στο κατσαρολάκι τις πέννες και τη σάλτσα avocado και ανακατεύεις μέχρι να απλωθεί παντού ομοιόμορφα.


Τέλος, πασπαλίζεις από πάνω με φυτικό τυρί τριμμένο και δυο φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.


Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας -ψυχική και σωματική- για αυτό οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τον εαυτό μας.

Ελπίζω αυτές οι απλές συνταγές να σε βοηθήσουν!




0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page