top of page
Εικόνα συγγραφέαEugenie Vissariou

4 εύκολα σε φροντίδα φυτά για το μπαλκόνι σου

Αν θέλεις να ομορφύνεις ένα χώρο, να τον κάνεις να πλημμυρήσει με θετική αύρα και οξυγόνο, τότε γέμισέ τον με φυτά που μπορείς να φροντίσεις εύκολα, έχοντας τα σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σου.


1. Λεμονοκυπάρισσο


Τα λεμονοκυπάρισσα είναι μεγάλα δέντρα, που φτάνουν σε ύψος τα 3 μέτρα. Σε γλάστρα βέβαια, η ανάπτυξή τους περιορίζεται και φτάνουν maximum το 1 μέτρο.


Αν τρίψεις ελαφρά τα φύλλα τους, που μοιάζουν με μαλακά βελονάκια, αναδύουν ένα χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού.


Αγαπούν τον ήλιο, αλλά ευδοκιμούν εξίσου σε ημισκιερές θέσεις.

Το καλοκαίρι χρειάζονται πότισμα δυο φορές τη βδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες εποχές μια. Να προσέχεις να μη βρέχεις το φύλλωμα τους, γιατί μπορεί να προσβληθούν από μύκητες και ασθένειες.


Αν θέλεις να αναπτυχθούν γρηγορότερα, χρησιμοποίησε μια φορά το μήνα υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά και στην επιλογή χώματος προτίμησε ένα που περιέχει compost και θρεπτικά συστατικά.


Είναι καλό να κλαδεύεις ελαφρά τις κορφές τους, μετά το πέρασμα της χειμωνιάτικης παγωνιάς, αν και γενικότερα τα λεμονοκυπάρισσα είναι ανθεκτικά φυτά σε όλες τις καιρικές συνθήκες.


2. Γεράνι



Τα γεράνια είναι ανθεκτικά φυτά που χαρίζουν όμορφα λουλούδια σε μεγάλη χρωματική παλέτα, με ανθοφορία από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο.


Αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη κι αν μείνουν απότιστα κάποιες μέρες. Αυτό βέβαια θα σου στοιχίσει τα άνθη τους, γι' αυτό μην αμελείς τη ρουτίνα ποτίσματος. Αν θέλεις να ξαναφουντώσουν αφαίρεσε τα ξερά μέρη.


Τα γεράνια προτιμούν ηλιόλουστα σημεία, αλλά δεν ενοχλούνται και από πιο σκιερές θέσεις. Το χειμώνα, σε περίπτωση μεγάλης παγωνιάς, θα χρειαστεί να τα προστατέψεις με ένα κάλυμμα ή να τα τοποθετήσεις κάτω από ένα σκέπαστρο.


Επέλεξε φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και για λίπασμα ένα πλήρες κοκκώδες.


3. Κισσός



Ο κισσός είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες. Αντέχει τόσο σε χαμηλές, όσο και σε υψηλές θερμοκρασίες.


Αναπτύσσει ταχύτατα τις μικρές εναέριες ρίζες του σε πέργκολες, τοίχους, κάγκελα κ.α. Ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερές ή ημισκιερές θέσεις, σε έδαφος με μέτρια υγρασία ή σε γλάστρα που έχει καλή αποστράγγιση.


Τοποθέτησέ τον ανατολικά στο μπαλκόνι σου και χρησιμοποίησε για χώμα ένα φυτόχωμα γενικής χρήσης. Χρειάζεται περισσότερο πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού.


Ενας ασφαλής τρόπος για να ξέρεις πότε πρέπει να ποτίζεις τα φυτά, είναι να ελέγχεις με το δάχτυλό σου το χώμα. Αν έχει ξεραθεί τότε χρειάζονται νερό.


Από την άνοιξη ως το τέλος του φθινοπώρου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα.


Ο κισσός, είναι ανθεκτικός στην ατμοσφαιρική ρύπανση και όταν καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια που τον έχεις τοποθετήσει, προσφέρει αποτελεσματική ηχομόνωση λόγω του πυκνού φυλλώματος του.


4. Λεβάντα



Η λεβάντα είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά για να βάλεις στο μπαλκόνι σου.


Τα εντυπωσιακά αρωματικά μπλε-μωβ λουλούδια της και το υπέροχο άρωμά τους θα σου μεταδώσουν την ηρεμία και τη γαλήνη της εξοχής ακόμη κι αν μένεις στο κέντρο της πόλης.


Εχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες, μπορείς να αποξηράνεις τα άνθη της και να τα χρησιμοποιήσεις για να κρατήσεις μακριά από τη ντουλάπα σου το σκώρο, ενώ ταυτόχρονα μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ως αιθέριο έλαιο για τις μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες της.


Τοποθέτησέ το φυτό σε μια ημισκιερή θέση, αλλά πρόσεξε η γλάστρα που τη φιλοξενεί να έχει βάθος, γιατί οι ρίζες της αναπτύσσονται γρήγορα.


Θέλει πότισμα κάθε 3 μέρες το καλοκαίρι και κάθε 5 μέρες τους υπόλοιπους μήνες.


Χρησιμοποίησε φυτόχωμα, το οποίο περιέχει compost και περλίτη. Για λίπασμα σου προτείνω βιολογικό πλήρες κάθε Άνοιξη.


Αν θέλεις η λεβάντα να ανθοφορήσει, τότε χρειάζεται κλάδεμα μετά την Άνοιξη και το καλοκαίρι θα φυτρώσουν νέα άνθη.


extra tip : για να προστατεύσεις τα φυτά σου από τα διάφορα μικρά έντομα, ψεκάζεις κάθε 2 βδομάδες τα φύλλα με αυτοσχέδια σπιτική συνταγή διαλύοντας μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά της σούπας μηλόξιδο σε ένα λίτρο νερό.




0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page