top of page
Εικόνα συγγραφέαEugenie Vissariou

Φθινοπωρινή ισημερία



Συνηθίζεται να θέτεις σχέδια και στόχους με το ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς τον Ιανουάριο. Για 'μένα, αυτό συμβαίνει με το ξεκίνημα του Φθινοπώρου. Ο ερχομός κάθε Σεπτέμβρη, αφήνει πίσω τους καλοκαιρινούς μήνες.


Είναι ένας μήνας μαγικός, γεμάτος αλλαγές, θαρραλέα ξεκινήματα, προγραμματισμό νέων δραστηριοτήτων, οργάνωση της επόμενης περιπέτειας στο εξωτερικό, καινούρια ημερολόγια σκέψεων, βιβλία μυστηρίου, άρωμα κολοκύθας, μήλου και κανέλας, τσάι βουνού, ρούχα με ζεστά χρώματα, καμβάδες ζωγραφικής γεμάτους όνειρα, χνουδωτά ριχτάρια στον καναπέ, ψηλές κάλτσες και Gilmore Girls σε επανάληψη.






Το Σεπτέμβρη, λαμβάνει χώρα και η Φθινοπωρινή Ισημερία. Η μέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη του Φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο της Γης και της Άνοιξης στο νότιο. Η ισημερία πραγματοποιείται την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο.


Κατά τη διάρκεια της, ο Ήλιος διασχίζει μια νοητή προέκταση της γραμμής του ισημερινού, στο διάστημα. Η ισημερία συμβαίνει όταν το κέντρο του Ήλιου διέρχεται από τη γραμμή αυτή. Όταν λοιπόν ο Ήλιος διασχίζει τον ισημερινό από βορρά προς νότο, σηματοδοτεί τη φθινοπωρινή ισημερία, ενώ όταν τον διασχίζει από νότο προς βορρά, σηματοδοτεί την εαρινή ισημερία. Έτσι, οι μέρες γίνονται μικρότερες από τις νύχτες, μέχρι να φτάσει το ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου, όπου θα αρχίσουν πάλι να μεγαλώνουν.


Το μήνα της Φθινοπωρινής Ισημερίας, η πανσέληνος ανατέλλει γύρω από το ηλιοβασίλεμα για αρκετές συνεχόμενες νύχτες, γεγονός που παραδοσιακά δίνει στους αγρότες αρκετό επιπλέον φως για να τελειώσουν τη συγκομιδή τους πριν από τους παγετούς.


Ενώ κανονικά η Σελήνη ανατέλλει περίπου μια ώρα αργότερα κάθε βράδυ, την εποχή αυτής της ισημερίας, η γωνία της τροχιάς της Σελήνης και η κλίση της Γης ευθυγραμμίζονται, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν τη Σελήνη να ανατέλλει έως και 30 λεπτά αργότερα κάθε βράδυ για αρκετές νύχτες. Η Σελήνη του Φθινοπώρου ονομάζεται "Σελήνη της συγκομιδής".





Η Φθινοπωρινή Ισημερία ήδη από την αρχαιότητα αποτελεί ημέρα εορτασμού για πολλούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο, καθώς οι άνθρωποι παρακολουθούσαν τις μεταβάσεις των διαδρομών της Γης γύρω από τον Ήλιο και απολάμβαναν τα οφέλη της "Σελήνη της συγκομιδής". Κατά την περίοδο της, μέρα καi νύχτα, σκοτάδι και φως, εσωτερικός και εξωτερικός κόσμος, θηλυκή και αρσενική πλευρά, βρίσκονται σε ισορροπία μέχρι να έρθει ο Χειμώνας.


Προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις αυτή την περίοδο ενεργειακής ισορροπίας, για να κρατήσεις ευγνωμοσύνη στην καρδιά σου για τα μαθήματα της ζωής, τις εμπειρίες, τους ανθρώπους που σε βοήθησαν να εξελιχθείς και να φτάσεις εδώ που βρίσκεσαι σήμερα.

Ό,τι συμβαίνει έξω, συμβαίνει και μέσα σου. Όπως για τη Φύση έτσι και για την ψυχή, η Φθινοπωρινή Ισημερία είναι μια εποχή συγκομιδής. Εσύ κι εγώ είμαστε μια αντανάκλαση του σύμπαντος που μας περιβάλλει.


Γιορτάστε το Φθινόπωρο, συλλέγοντας τους εσωτερικούς καρπούς της συνειδητότητας σου και ευχαριστώντας τον εαυτό σου για τους σπόρους που έσπειρε και θέρισε όλον τον προηγούμενο καιρό. Και τους καλούς και τους κακούς, γιατί μην ξεχνάς ότι ακόμη και ένα λάθος γίνεται όμορφο μάθημα όταν έχεις στην καρδιά σου βαθιά φυτεμένη τη ρίζα της ευγνωμοσύνης.




Αυτή τη Φθινοπωρινή Ισημερία κάνε στον εαυτό σου ένα δώρο, που θα σε βγάλει για λίγο απ' τη ρουτίνα της καθημερινότητάς σου. Επισκέψου το αγαπημένο σου "πράσινο μέρος" και καλωσόρισε τη νέα εποχή που έρχεται ντυμένη με τα πιο όμορφα χρώματα. Οι μικρές οάσεις, που βρίσκονται κρυμμένες μέσα σε κάθε πόλη, σε βοηθούν να καθαρίσεις μυαλό και πνεύμα, αντλώντας έμπνευση από το ίδιο το τοπίο για τα επόμενα σχέδια σου.


Η δική μου όαση είναι ο Εθνικός Κήπος της Αθήνας. Κάθε βήμα που κάνεις στα μονοπάτια του, κάθε ανάσα καθαρού αέρα που εισπνέεις, κάθε θρόισμα φύλλου, κάθε κελάηδημα πουλιού και ήχος ζώου που ακούς, κάθε έντομο που παρατηρείς, κάθε σταγόνα νερού που βρέχει το πρόσωπο ή τα χέρια σου, κάθε άγγιγμα σε ένα σπάνιο λουλούδι, κάθε αγκαλιά σε ένα δέντρο, κάθε κλείσιμο των ματιών σου ξαπλώνοντας πάνω στο δροσερό γρασίδι, σε φέρνει πιο κοντά στην πραγματική σου σύνδεση με τη Φύση και το μεγαλείο της ζωής.



Α! Και κάτι ακόμα, για εσένα που θέλεις μια υπέροχη φθινοπωρινή playlist να συνοδεύσει τη βόλτα στη Φύση, προτείνω την αγαπημένη μου :






0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

TANGLED

Comments


bottom of page