top of page
Εικόνα συγγραφέαEugenie Vissariou

Reuse-Relove, μετά τις γιορτές

Μετά τις γιορτές συνηθίζουν να παραμένουν σπίτι μας κάποια αντικείμενα, όπως π.χ. φελλός κρασιού, χαρτί περιτυλίγματος ή χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, που πριν πετάξουμε στα απορρίμματα μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε δίνοντας τους νέα ζωή.



1. Φελλός Μπουκαλιού


Κρασιά, αφρώδη αλκοολούχα ποτά ή όποιο άλλο μπουκάλι κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο"pop", μας αφήνουν δώρο μετά το άνοιγμά το "καπέλο" τους, που δεν είναι άλλο από το γνωστό φελλό. Μπορεί να μην ανακυκλώνεται, αλλά σίγουρα επαναχρησιμοποιείται ως:


*Σφραγίδα


Με ένα μαρκαδοράκι σχεδιάζεις το σχέδιο που θες -μπορεί να είναι κάτι τελείως απλό, χωρίς πολλές λεπτομέρειες για αρχή. Έπειτα παίρνεις ένα κοφτάκι και αφαιρείς όσο φελλό περισσεύει γύρω από το περίγραμμα του σχεδίου.

Δοκιμάζεις την αυτοσχέδια σφραγίδα σε ένα ταμπόν για σφραγίδες κι αφού την κρατήσεις πιέζοντας σταθερή για λίγα δευτερόλεπτα, αφήνεις σε ένα κομμάτι χαρτιού το όμορφο αποτύπωμά σου.


*Σουβέρ


Με μία χοντρή βελόνα πλεξίματος διαπερνάς το εσωτερικό του φελλού και σκάβεις καλά μέσα του. Στη συνέχεια, βάζεις ένα συρματάκι, που θα χρησιμοποιηθεί ως ράβδος και θα ενώσει τους διαφορετικούς φελλούς μεταξύ τους.

Αφού φτιάξεις τα "σουβλάκια φελλών", κολλάς τις πλευρές μεταξύ τους με κόλλα στιγμής ή με πιστόλι σιλικόνης και κρατάς το σημείο που είναι η κόλλα σταθερό για λίγο ως ότου στεγνώσει. Φυσικά μπορείς να κολλήσεις κατευθείαν τους φελλούς μεταξύ τους με κόλλα , αλλά με τη λύση της ράβδου στο εσωτερικό, θα πετύχεις μεγαλύτερη σταθερότητα σε βάθος χρόνου. Επίσης, όσο πιο όμοιο μέγεθος έχουν οι φελλοί, τόσο πιο επίπεδη θα είναι η επιφάνεια του σουβέρ.



2. Χαρτί Περιτυλίγματος


Το χαρτί περιτυλίγματος είναι ίσως το πιο συχνό αντικείμενο που καταλήγει στα σκουπίδια κατά τη διάρκεια των γιορτών. Είναι κρίμα να γίνεται τόση σπατάλη και μετά να μην μπορεί να ανακυκλωθεί (αν έχει κόλλες, χρυσόσκονη, glitter, σημειώσεις από μαρκαδόρο ή είναι μη ανακυκλώσιμα τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε).


*Πλαίσιο Κορνίζας


Παίρνεις το χαρτί περιτυλίγματος από διαφορετικά δώρα και σχεδιάζεις πάνω του με ένα διαβήτη μεγάλα και μικρότερα κυκλάκια -αν θέλεις ο κύκλος σου να μην είναι ακριβής τον σχεδιάζεις με το χέρι. Για να γλιτώσεις χρόνο, μπορείς να σχεδιάσεις κύκλους μόνο στο πρώτο χαρτί κι έπειτα να βάλεις τα υπόλοιπα από κάτω, ώστε όταν κόψεις το πρώτο να κόβονται κι αυτά μαζί του κατευθείαν σε σχήμα.

Αφού έχεις κόψει αρκετά κυκλάκια, παίρνεις το κάδρο μιας κορνίζας που έχεις σπίτι και περνάς περιμετρικά κόλλα χειροτεχνίας ή κόλλα για ντεκουπάζ. Έπειτα, τοποθετείς επάνω της τα κυκλάκια με όποια σειρά θες. Μπορείς να περιμένεις λίγο να στεγνώσει και να επαναλάβεις τη διαδικασία, ώστε να έχεις περισσότερες στρώσεις ή να παίξεις λίγο ακόμη δημιουργώντας κι άλλα σχήματα όπως τρίγωνα, τετράγωνα ή ρόμβους.


*Ντύσιμο Συρταριών


Θα χρειαστεί να μετρήσεις με ένα μέτρο ή χάρακα το ύψος και το πλάτος των συρταριών σου. Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσεις μόνο ένα χαρτί περιτυλίγματος για τη διαδικασία.

Ισα -ίσα, όσο περισσότερα κομμάτια τόσο το καλύτερο, αρκεί όλα να ακολουθούν τις σωστές μετρήσεις για να καλύψουν όλη την επιφάνεια που θέλεις να ντύσεις.

Αφού κόψεις τα χαρτιά, χρησιμοποιείς κόλλα ειδική για ξύλο ή κόλλα για ντεκουπάζ και περνάς τα χαρτιά που βρίσκονται στον πάτο ή την επιφάνεια των συρταριών σου. Αφήνεις να στεγνώσουν για αρκετή ώρα και απλώνεις από πάνω με ένα πινέλο λίγο βερνίκι για να σταθεροποιηθούν και να αποκτήσουν μια έξτρα γυαλάδα.



3. Χριστουγεννιάτικα Λαμπάκια


Οποιοσδήποτε χώρος του σπιτιού σου μπορεί να απογειωθεί αισθητικά, αν τοποθετήσεις σε αυτόν λαμπάκια με θερμό φως. Ταυτόχρονα δημιουργείται μια χουχουλιάρικη, "hygge" που λένε και οι Δανοί, ατμόσφαιρα ξεκούρασης.


*Διακόσμηση Μπουντουάρ Υπνοδωματίου

Είτε το μπουντουάρ σου είναι αυτοσχέδιο κι έχεις βάλει ένα έπιπλο με καθρέφτη από πάνω, είτε έχει ήδη καθρέφτη ενσωματωμένο στο έπιπλο, τα φωτάκια θα τοποθετηθούν γύρω από τον καθρέφτη. Δίνουν την αίσθηση ότι μπαίνεις σε κάποιο παλιό καμαρίνι θεάτρου.

Θα χρειαστεί να τοποθετήσεις περιμετρικά με ένα σφυρί, λεπτά καρφιά που προεξέχουν οι άκρες τους, ώστε τα φώτα να μπορούν να στηριχτούν πάνω στα καρφιά και να είναι σταθερά για καιρό.


*Διακόσμηση Διαδρόμου

Χρησιμοποιώντας την τεχνική με τα λεπτά καρφιά, δίνεις σχήμα ζικ-ζακ αυτή τη φορά, σε έναν τοίχο του διαδρόμου για να βάλεις τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Μπορείς να διαλέξεις τις αγαπημένες σου φωτογραφίες ή καρτ-ποστάλ και με ένα μικρό ξύλινο μανταλάκι να τις κρεμάσεις από τα κενά σημεία του καλωδίου, που συνδέει τα λαμπάκια.


*Διακόσμηση Σαλονιού

Μια γωνιά στο σαλόνι είναι ιδανική για να φιλοξενήσει δυο φαναράκια ή εναλλακτικά δυο γυάλινα βάζα διακόσμησης. Μέσα σε αυτά τοποθετείς τα λαμπάκια για να δημιουργήσεις ένα αυτοσχέδιο φωτιστικό. Για αποτέλεσμα με περισσότερο όγκο, μπορείς να δέσεις με σπάγκο τα σημεία που θέλεις φτιάχνοντας σχήμα 8 (οχτάρι) και μετά να τοποθετήσεις τα φώτα στο βάζο ή στο φανάρι.







0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

TANGLED

Comments


bottom of page