top of page
Εικόνα συγγραφέαEugenie Vissariou

8 λύσεις για μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα

Το ότι ο πλανήτης και τα πλάσματά του -ζώα, φυτά και συνάνθρωποι- σε χρειάζονται είναι γεγονός.

Για να υπάρχει μέλλον, οφείλεις στις επόμενες γενιές, να φυτέψεις σήμερα το σπόρο του δέντρου μιας πιο βιώσιμης καθημερινότητας.

Να αποτελέσεις κρίκο μιας αλυσίδα δράσεων περιβαλλοντισμού, ώστε το δέντρο να καταφέρει να βγάλει ρίζες και να καρποφορήσει προσφέροντας με ευλάβεια τους καρπούς του αύριο.


Σου προτείνω να αρχίσεις αλλάζοντας οχτώ απλές καθημερινές συνήθειες σου:


1. Χρησιμοποίησε ποδήλατο για τις μετακινήσεις σου.

Το ποδήλατο και η τακτική χρήση του βελτιώνει την υγεία και αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής. Είναι ένα μέσο μεταφοράς που δε χρειάζεται καύσιμα, αφού καίει μόνο το λίπος σου. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείς χρήμα, χρόνο και χώρο.


Επίσης, στα θετικά του χαρακτηριστικά είναι ότι δεν προκαλεί ηχορύπανση ή άλλο είδος περιβαλλοντικής ρύπανσης. Έτσι αποτελεί έναν θαυμάσιο άξονα οικονομικής ανάπτυξης, αφού η χρήση του δεν απαιτεί ακριβές υποδομές σε σχέση με αυτές π.χ. ενός αυτοκινήτου.


Το ποδήλατο μεταφέρεται εύκολα παντού και η οδήγησή στην πόλη δεν είναι όσο επικίνδυνη φαίνεται. Ακόμα και σε πόλεις χωρίς σημαντικές έως καθόλου υποδομές, όπως η Αθήνα, είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία σου να κάνεις καθιστική ζωή σε καθημερινή βάση, παρά να κυκλοφορείς με ποδήλατο.

2. Αντικατέστησε το πλαστικό μπουκάλι νερού με ένα από ανοξείδωτο ατσάλι.

Γλίτωσε τον οργανισμό σου από τις χημικές, τοξικές και καρκινογόνες ουσίες του πλαστικού.


Ανακούφισε το περιβάλλον από τα άπειρα πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού.

Μάθε ότι περίπου 28.000.000.000 πλαστικά μπουκάλια καταναλώνονται κάθε χρόνο και το 86% αυτών καταλήγει στα κοινά σκουπίδια, όχι στην ανακύκλωση.


Τί καλύτερο από το να εξοικονομήσεις χρήματα ενώ ενυδατώνεσαι, αφού μπορείς να κουβαλάς το μπουκάλι πάντοτε μαζί σου.


3. Αντικατέστησε το καλαμάκι ,που βάζεις στον καφέ, στο χυμό ή στο ποτό σου με ένα από ανοξείδωτο ατσάλι.


Αποθηκεύεται εύκολα στο υφασμάτινο πουγκί του, χωρίς να πιάνει χώρο κι έτσι σου επιτρέπει να το έχεις πάντα μαζί σου. Μην ξεχνάς να το ξεπλένεις με το ειδικό βουρτσάκι, που συνοδεύει κάθε αγορά του.


4.'Εχε πάντοτε μαζί σου υφασμάτινη τσάντα ή τσάντα τύπου "δίχτυ" για να βάζεις μέσα τα προϊόντα που αγοράζεις.

Ο πλανήτης δε χρειάζεται άλλες πλαστικές σακούλες.

'Ασε που οι υφασμάτινες τσάντες είναι ανθεκτικές στο χρόνο, κουβαλούν περισσότερο βάρος και μπορείς να ζωγραφίσεις το δικό σου σχέδιο πάνω τους κάνοντας τες statement αξεσουάρ της γκαρνταρόμπας σου.

5. Αντικατέστησε το αποσμητικό και το body lotion σου με βιολογικό λάδι καρύδας.

Ο απλούστερος τρόπος για να χρησιμοποιήσεις το λάδι καρύδας ως αποσμητικό ή body lotion είναι να το εφαρμόσεις με τα δάχτυλά απευθείας στις μασχάλες ή σε όλο το σώμα σου. Η ποσότητα που θα χρειαστείς είναι ίση με μισό κουταλάκι του γλυκού ή με μια κουταλιά της σούπας αντίστοιχα για την κάθε περίπτωση.


Το χειμώνα το λάδι καρύδας λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας στερεοποιείται, ενώ το καλοκαίρι λόγω της ζέστης παίρνει υγρή μορφή. Σαν αποσμητικό ή body lotion προτίμησε τη στέραιη μορφή του απλώνοντας το ομοιόμορφα. Η θερμότητα του σώματός σου θα λιώσει γρήγορα το λάδι, για αυτό αν θέλεις να αποφύγεις τυχόν λεκέδες στα ρούχα, άφησε το να απορροφηθεί πλήρως από το δέρμα πριν ντυθείς.


6. Χρησιμοποίησε χτένα και οδοντόβουρτσα από ξύλο bamboo.

Μπορείς να βρεις και τα δυο αντικείμενα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων,αλλά και στο super market.


Η χτένα από bamboo θα βοηθήσει τα μαλλιά σου να μη σπάνε σε κάθε βούρτσισμα και η οδοντόβουρτσα από bamboo, που είναι εμπλουτισμένη με ενεργό άνθρακα, θα γίνει φυσικό υλικό κατά της πλάκας των δοντιών.


Και τα δυο προϊόντα είναι 100% βιοδιασπώμενα, άρα κάνουμε λόγο για περιβαλλοντικά βιώσιμη ξυλεία. Αντί να τα πετάξεις στο κάδο, μπορείς να τα αποδεσμεύσεις στη Γη με ασφάλεια ή σε χώρους υγειονομικής ταφής, όπου θα βιοδιασπαστούν στο έδαφος με μηδενική ρύπανση για τον πλανήτη.

7. Κάνε τις αγορές ρούχων & αξεσουάρ από μαγαζιά "second hand" ή από Έλληνες σχεδιαστές που χρησιμοποιούν υφάσματα & υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Στην πρώτη περίπτωση , χαρίζεις ξανά ζωή σε ένα αντικείμενο ,που κινδυνεύει να πεταχτεί στα σκουπίδια και να παραμείνει για χρόνια σε μια χωματερή.


Στη δεύτερη περίπτωση, δίνεις την ευκαιρία σε ένα νέο δημιουργό να βιοποριστεί από το επάγγελμά του, ενισχύοντας την οικονομία της χώρας και βιώνεις τη χαρά να έχεις ένα καλό προϊόν στη συλλογή σου το οποίο θα χρησιμοποιήσεις για χρόνια.


8. Προτίμησε να αγοράζεις φρούτα και λαχανικά εποχής ντόπιων παραγωγών.

Δίνοντας μια ευκαιρία στο μανάβικο της γειτονιάς σου, αλλά και στους παραγωγούς που πουλάνε τα προϊόντα τους στους πάγκους των συνοικιακών λαικών αγορών, περιορίζεις την κατανάλωση εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών, αλλά και όσων έχουν παραχθεί σε θερμαινόμενα θερμοκήπια.


Ακολούθησε τις απλές αυτές συνήθειες και άρχισε να προσθέτεις νέες βιώσιμες λύσεις στην καθημερινότητά σου, ώστε να βοηθήσεις τον πλανήτη να ανασάνει από το βάρος της ρύπανσης.

Όπως λέει και ο αγαπημένος μου υπέρμαχος του περιβάλλοντος David Attenborough :

"Βρισκόμαστε σε ένα μοναδικό στάδιο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ποτέ πριν δεν είχαμε τέτοια συνειδητότητα για το πως επηρεάζουμε τον πλανήτη και ποτέ πριν δεν είχαμε τη δύναμη να κάνουμε κάτι για αυτό.

Έχουμε όλοι ευθύνη να φροντίζουμε τον μπλε πλανήτη μας, γιατί το μέλλον της ανθρωπότητας και μάλιστα όλη η ζωή στη Γη, εξαρτάται από εμάς.

Για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στον πλανήτη, πρέπει να αποκαταστήσουμε τη βιοποικιλότητά του -το ίδιο πράγμα που του έχουμε αφαιρέσει.

Είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε από αυτήν την περιβαλλοντική κρίση που έχουμε προκαλέσει οι ίδιοι.

Πρέπει να ξαναχτίσουμε τον κόσμο, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, ξεκινώντας από σήμερα."



0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page