top of page
Εικόνα συγγραφέαEugenie Vissariou

Cottagecore Aisthetic

Σε όλη την περίοδο της πανδημίας και του συνεχούς εγκλεισμού, άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου έψαξαν και βρήκαν τρόπους για να κάνουν πιο ευχάριστη την καθημερινότητά τους. Γυρίζοντας στις ρίζες της Μητέρας Φύσης κι ενός τρόπου ζωής που εστιάζει στην απλότητα των πραγμάτων, στην ομορφιά το χειροποίητου, στην αξία της κάθε στιγμής, απομακρύνθηκαν, έστω για λίγο, από την υπερπληροφόρηση των τεχνολογικών μέσων.


Μέσα από αυτή την ιδιαίτερη εποχή λοιπόν, έκανε την εμφάνισή του ένα νέο κίνημα αισθητικής, εμπνεόμενο από τη ζωή της εξοχής, αλλά προσαρμοσμένο στα δεδομένα της πόλης: το Cottagecore.



Με μεγάλες δόσεις ρομαντισμού και νοσταλγίας για το παρελθόν, το Cottagecore εφαρμόζεται παντού. Από τη διακόσμηση του σπιτιού με τα ρουστίκ έπιπλα της γιαγιάς, το αφράτο ψωμί που ζύμωσες, την περιποίηση σώματος με χειροποίητα σαπούνια και έλαια βοτάνων, τη μάλλινη μπαντάνα που έπλεξες, τα κάδρα με λουλούδια που αποξήρανες, τα αριστουργήματα της κλασσικής λογοτεχνίας που διάβασες ("Anne of Green Gables" της Lucy Montgomery,"The Secret Garden" της Frances Hodgson Burnett κ.α.) το μικρό κήπο στο μπαλκόνι του σπιτιού σου και η λίστα συνεχίζεται.


Η έννοια της οικολογίας κι ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής, έχει ζωτική σημασία στην εφαρμογή αυτής της αισθητικής.


Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το Cottagecore είναι εν μέρει μια αντίδραση ενάντια στον καπιταλισμό και στον χρόνο που ξοδεύουμε μπροστά από μια οθόνη, αφού προωθεί την ευεξία και την αυτάρκεια, θέλοντας να αλλάξει την ιδέα της γρήγορης καθημερινότητας και να εισάγει μια νέα κοινωνική συνείδηση.



Όπως όλα τα κινήματα αισθητικής, έτσι και το Cottagecore, ανέπτυξε γρήγορα τις δικές του υποκατηγορίες, που έχουν όμως μικρές διαφοροποιήσεις, κυρίως ως προς τη χρωματική παλέτα και τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες.

Κάνοντας έρευνα στο διαδίκτυο, θα βρεις έννοιες όπως: Light Academia, Dark Academia, Fairycore, Farmcore, Goth Cottagecore, Goblincore, Grandmacore, Honeycore, Mori Kei κ.α.


Σου προτείνω για έμπνευση να ρίξεις μια ματιά στα βίντεο μιας από τις αγαπημένες μου youtubers, της The Cottage Fairy, η οποία σου δείχνει στην πράξη πως να ζεις τη ζωή σου απλά, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και με βασικό στήριγμα τη δύναμη των χεριών σου.




Η ομορφιά της φύσης βρίσκεται παντού, όπως και η ομορφιά της κάθε στιγμής.

Για να απολαύσεις τις χάρες τους δε χρειάζεται να πληρώσεις κάποιο αντίτιμο.

Όπως λέει κι ο αγαπημένος μου Henry Thoreau:"Όλα εκείνα που αξίζουν είναι αδάμαστα κι ελεύθερα"!


Δώσε στο ρεπό σου μια νότα Cottagecore,


*πηγαίνοντας για πικ-νικ σε ένα πάρκο.


*ζωγραφίζοντας στις γλάστρες σου λουλούδια με φυσικά χρώματα από κουρκουμά, παντζάρι και καφέ (θα χρειαστείς γάντια).


*φτιάχνοντας μαρμελάδα από φρέσκες φράουλες.


*κεντώντας στις κάλτσες σου τη φράση "Love and light" με χρωματιστές κλωστές.


*πίνοντας τσάι βοτάνων στο μπαλκόνι και παρατηρώντας τα σύννεφα να αλλάζουν μορφές.


*διαβάζοντας το παραμύθι της Margery Williams "The Velveteen Rabbit".


*βλέποντας την ταινία "Περηφάνεια και Προκατάληψη", που βασίζεται στο μυθιστόρημα της Jane Austen (εκδοχή του 2005)


*ανάβοντας ένα αρωματικό κερί, γεμίζοντας τη μπανιέρα με άλατα και χαλαρώνοντας ακούγοντας μια Cottagecore Playlist στο Youtube ή στο Spotify.



Πιστεύω πως το Cottagecore ήρθε για να μείνει και βρίσκω υπέροχο το γεγονός ότι μια αισθητική μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα να χτίσει ένα καλύτερο κόσμο, ξεκινώντας από την απλούστευση των καθημερινών συνηθειών μας .





0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


bottom of page