top of page
Εικόνα συγγραφέαEugenie Vissariou

Η προέλευση του Halloween



Η γιορτή του Halloween, χρονολογείται περίπου 2.000 χρόνια πριν και αποδίδεται στους Κέλτες, που ζούσαν στις περιοχές γύρω από τη σημερινή Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη βόρεια Γαλλία.


Οι Κέλτες γιόρταζαν το νέο έτος τους κάθε 1η μέρα του Νοέμβρη, διεξάγοντας την αρχαία γιορτή Samhain το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου. Το Samhain σηματοδοτούσε το τέλος του καλοκαιριού, της συγκομιδής των καλλιεργειών και την έναρξη του σκοτεινού, κρύου χειμώνα. Μια εποχή του χρόνου που συνδέεται σε πολλές παραδόσεις ανά τον κόσμο με το θάνατο.


Το βράδυ πριν από τη νέα χρονιά, τα όρια που χωρίζουν τον κόσμο των ζωντανών από τον κόσμο των νεκρών γίνονται θολά και διαπερατά. Οι Κέλτες πίστευαν λοιπόν, ότι τα φαντάσματα των νεκρών επιστρέφουν στη γη για να μπορέσουν οι ζωντανοί να επικοινωνήσουν μαζί τους. Οι δρυΐδες και οι αρχαίοι ιερείς, μέσω της επικοινωνίας αυτής με τους νεκρούς μπορούσαν να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον. Οι μαντείες τους ήταν μια σημαντική παρηγοριά για τους ανθρώπους της εποχής, αφού εξαρτώνται πλήρως από τη Μητέρα Φύση και εστίαζαν όλη την ενέργεια στις σοδειές τους, που αν είχαν υποστεί καταστροφές τους έκαναν ακόμη πιο δύσκολο το μακρύ και μουντό χειμώνα.


Κάθε 31η Οκτωβρίου λοιπόν, ανάβαν μια τεράστια, ιερή φωτιά, γύρω από την οποία μαζευόταν όλο το χωριό για να θυσιάσει παράγωγα των καλλιεργειών και ζώα ως προσφορά στις Κελτικές θεότητες. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού, μεταξύ άλλων τελετουργικών παραδόσεων, φορούσαν ειδικά κοστούμια και καπέλα φτιαγμένα από κεφάλια και δέρματα ζώων. Όταν τελείωνε ο εορτασμός και ξημέρωνε η 1η Νοεμβρίου ,άναβαν ξανά φωτιά στο ίδιο σημείο που είχε σβήσει νωρίτερα η ιερή φωτιά, και προσεύχονταν στους θεούς για να τους προστατεύσουν από αρρώστιες και καταστροφές το χειμώνα που έρχεται.



Μέχρι το 43 μ.Χ., η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέκτησε τα περισσότερα Κέλτικα εδάφη. Κατά τη διάρκεια των 400 ετών διακυβέρνησης των Ρωμαίων, είναι δύο οι ρωμαϊκής προέλευσης γιορτές που συνδυάστηκαν με το κέλτικο Samhain. Η πρώτη, η "Μέρα της Φεράλια", φεράλια=νυχτοπεταλούδα, γιορταζόταν την τελευταία μέρα του Οκτώβρη και ήταν αφιερωμένη στο θάνατο και τις ψυχές των νεκρών. Η δεύτερη, η "Μέρα της Πομόνα" ,γιορταζόταν την ίδια μέρα και ήταν αφιερωμένη στη θεά Πομόνα, προστάτιδα των δέντρων και των καρπών. Το σύμβολο της θεάς είναι το μήλο, από όπου προκύπτει και η σημερινή παράδοση των καραμελωμένων μήλων του Halloween.


Τον 9ο αιώνα μ.Χ., η επιρροή του χριστιανισμού εξαπλώθηκε σε όλα τα κέλτικα εδάφη και αναμείχθηκε σταδιακά με τις υπάρχουσες παραδόσεις , αλλά και με παραδόσεις από τη ρωμαϊκή περίοδο κατάκτησης. Το 1000 μ.Χ., η εκκλησία όρισε τη 2α Νοεμβρίου ως "Ημέρα των Ψυχών", All-Souls, για να τιμήσει τις ψυχές που έφυγαν και με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να αντικαταστήσει τον κέλτικο εορτασμό των νεκρών. Η "Ημέρα των Ψυχών" γιορταζόταν παρόμοια με την κέλτικη παράδοση, ανάβοντας δηλαδή μεγάλες φωτιές και κάνοντας παρελάσεις ντυμένοι με κοστούμια αγίων, αγγέλων και διαβόλου. Την προηγούμενή της ημέρα ,την 1η του Νοέμβρη, καθιερώθηκε ο εορτασμός των Αγίων Πάντων, All-Hallows Day, ενώ η νύχτα του Samhain μετονομάστηκε σε All-Hallows Eve. Τελικά, η 31η Οκτωβρίου έμεινε σε όλους μας γνωστή ως "Halloween's Day".


Καθώς οι αιώνες πέρασαν, η κύρια παράδοση του Halloween ανά τον κόσμο, είναι μικροί και μεγάλοι να ντύνονται με ένα θεματικό κοστούμι. Υπάρχουν κάθε είδους επιλογές. Σε μερικούς αρέσουν οι τρομακτικές μεταμφιέσεις όπως φαντάσματα, τέρατα ή σκελετοί, ενώ σε άλλους αρέσουν οι πιο διασκεδαστικές μεταμφιέσεις όπως σούπερ ήρωες, χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, διάσημοι καλλιτέχνες κ.α. Τα παιδιά γιορτάζουν το Halloween βγαίνοντας μεταμφιεσμένα για "κόλπο ή κέρασμα", trick or treat. Πηγαίνουν δηλαδή από πόρτα σε πόρτα λέγοντας τη φράση αυτή και περιμένουν να τους δώσουν γλυκά, σοκολάτες και καραμέλες. Αν κάποιος τους φερθεί με αγένεια ή δεν τους δώσει τίποτα, τότε τον "τιμωρούν" κάνοντας κάποια φάρσα ή λερώνοντας τον κήπο και την αυλή του σπιτιού του. Σε πολλά μέρη γίνονται παρελάσεις, show με φωτιές, event με στοιχειωμένα σπίτια και διαγωνισμοί σκαλίσματος της παραδοσιακής κολοκύθας Jack-o-lantern.





0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page