top of page
Εικόνα συγγραφέαEugenie Vissariou

Midsummer Rituals

Ο μύθος λέει ότι η νύχτα πριν από την Ημέρα του Μεσοκαλόκαιρου είναι μια μαγική στιγμή για τον έρωτα.



Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, αν ένα νέο άτομο βάλει επτά διαφορετικά λουλούδια κάτω από το μαξιλάρι του τη νύχτα πριν το Μεσοκαλόκαιρο, θα ονειρευτεί το μελλοντικό εραστή του.


Οι εορτασμοί του Μεσοκαλόκαιρου γίνονται για να καλωσορίσουν το καλοκαίρι, την εποχή της γονιμότητας.

Σε ορισμένες περιοχές οι άνθρωποι ντύνονται ως "πράσινοι άνδρες", στολίζοντας το σώμα τους με φτέρες, ενώ οι γυναίκες φορούν στέμματα από λουλούδια στα μαλλιά.

Τα σπίτια διακοσμούνται με πολύχρωμα φυτά και τα γεωργικά εργαλεία με φυλλώματα.

Ψηλοί, φυλλώδεις μαγιόλιθοι υψώνονται για να χορεύουν γύρω τους οι άνθρωποι κι όλα αυτά συμβαίνουν ήδη από το 1500. Κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ., οι φωτιές του Καλοκαιριού ανάβουν σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια τμήματα της ηπείρου.


Το Μεσοκαλόκαιρο είναι μια γιορτή που απολαμβάνουν κατά κύριο λόγο τα νεαρά σε ηλικία άτομα, αλλά γιορτάζεται εξίσου από μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι βιομηχανικές κοινότητες της κεντρικής Σουηδίας, όπου όλοι οι εργαζόμενοι των ελαιοτριβείων οργανώνουν μια γιορτή με παστές ρέγκες, μπύρα και "σναπς". Τη δεκαετία του 1900, το Μεσοκαλόκαιρο έγινε η πιο γνωστή από όλες τις βόρειες παραδοσιακές γιορτές.


Η θερινή νύχτα του Μεσοκαλόκαιρου είναι η πιο φωτεινή του έτους και θεωρείται μαγική, αφού σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, είναι η καλύτερη στιγμή για να δεις το μέλλον σου, να ανακαλύψεις κρυμμένους φυσικούς θησαυρούς, όπως π.χ. πολύτιμους λίθους, μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο πέφτουν οι ακτίνες του φεγγαριού πάνω σε σημεία των λόφων.



Σήμερα, πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται ιερές πηγές, όπου πίνουν ιαματικό νερό και διασκεδάζουν με παιχνίδια και χορό. Τα παλιά χρόνια , τα κορίτσια τρώγανε αλατισμένο χυλό, με σκοπό οι μελλοντικοί εραστές τους να εμφανιστούν στα όνειρά τους, φέρνοντάς τους νερό να ξεδιψάσουν. Ο μύθος λέει ότι εκείνη τη νύχτα, το νερό μεταμορφώνεται σε κρασί και οι φτέρες σε ανθισμένα λουλούδια με μαγικό νέκταρ. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι πολλά φυτά αποκτούν επιπλέον θεραπευτικές δυνάμεις αυτή τη μοναδική μέρα του χρόνου, κάτι που οφείλεται στην αλλαγή του ηλιακού φωτός, που ενισχύει τη θεραπευτική τους δύναμή.


Το Μεσοκαλόκαιρο γιορτάζεται βγαίνοντας στη Φύση, με λουλούδια στα μαλλιά, χορό γύρω απ' τη φωτιά, τραγούδια και γλέντι ως το πρωί όπως την παλιά εποχή. Τι υπέροχη αίσθηση το να βρίσκεσαι δίπλα σε μια λίμνη, καθώς η βραδινή ομίχλη καταλαγιάζει και ο ήχος της ορχήστρας αντηχεί από τους βραχώδεις λόφους στην απέναντι όχθη!


Στη Σουηδία η παραμονή του Μεσοκαλόκαιρου πέφτει πάντα Παρασκευή, μεταξύ 19 και 25 Ιουνίου. Οι άνθρωποι εκεί, συχνά ξεκινούν τη μέρα τους μαζεύοντας λουλούδια και φτιάχνοντας στεφάνια που θα τοποθετήσουν στο μαγιόλιθο και αποτελεί βασικό στοιχείο όλων των εορτασμών. Οι εορτασμοί λαμβάνουν χώρα στην ύπαιθρο. Για αυτό το λόγο, ήδη από την προηγούμενη ημέρα, καταστήματα και υπηρεσίες κλείνουν, οι κάτοικοι φεύγουν από την πόλη και οι δρόμοι ερημώνουν.



Μπορεί να μη μένεις στη Σουηδία, αλλά αυτό δε σε σταματά από το να κάνεις το δικό σου τελετουργικό για να γιορτάσεις το Μεσοκαλόκαιρο, από τη δροσερή βολή του σπιτιού σου:


1. Healing Body & Soul Solistice yoga


Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα θεραπευτικά αναζωογονητικό 15λεπτο Midsummer Yoga Session :



2. Το τσάι του Μεσοκαλόκαιρου


Υλικά:


-1 κουταλιά της σούπας βιολογικά ροδοπέταλα (φρέσκα ή αποξηραμένα)

-1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική μέντα (φρέσκια ή αποξηραμένη)

-1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό λεμονόχορτο (φρέσκο ή αποξηραμένο)

-1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό βάλσαμο λεμονιού (φρέσκο ή αποξηραμένο)


Εκτέλεση:


Αναμειγνύεις όλα τα βότανα σε ένα φίλτρο ή σε ένα φακελάκι τσαγιού.

Βάζεις νερό να βράσει και έπειτα ρίχνεις γύρω στα 2 φλιτζάνια πάνω από τα βότανα.

Αφήνεις να βράσουν για 3-5 λεπτά κι έπειτα σουρώνεις και σερβίρεις.


***tip Αν θέλεις να δροσιστείς μετατρέποντας το ζεστό τσάι σου σε ice tea, άφησε το στο ψυγείο 20-30 λεπτά μετά το σούρωμα.


3. Ο χορός του Δάσους


Δεν υπάρχει τίποτα πιο απελευθερωτικό από το να κλείνεις τα μάτια και να χορεύεις χωρίς παπούτσια στο ρυθμό αυτής της υπέροχης playlist που έχει σχεδιαστεί για να σε ταξιδέψει νοητά στο Μαγικό Δάσος της Αρχαίας Αθήνας, όπως το περιγράφει στο "Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας", ο William Shakespeare. Εκεί που ο υπηρέτης του Βασιλιά των ξωτικών Ομπερον, ο σκανδαλιάρης Πούκ, συναντά την όμορφη ξωτική συνοδεία της αγέρωχης Βασίλισσας Τιτάνια και μπλέκονται σε ξέφρενους χορούς.


Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις το play:



4. Το στέμμα των Θεών


Τα φρέσκα χρωματιστά λουλούδια έχουν την τιμητική τους στη γιορτή του Μεσοκαλόκαιρου.

Σου έχω το καλύτερο video tutorial, ώστε να φορέσεις το δικό σου πολύχρωμο και γεμάτο ευωδιές στέμμα, χωρίς δυσκολία:


5. Όνειρο που ζωντανεύει


Κι επειδή φαντάζομαι ότι σου κέντρισα το ενδιαφέρον με την παραπάνω αναφορά μου στο μαγικό έργο του Shakespeare, μπορείς να το βρεις εδώ:



Απόλαυσε τον καλοκαιρινό ήλιο και λάβε ευλαβικά τη μαγική θεραπεία που σου προσφέρει το φως του!







0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page