top of page
Εικόνα συγγραφέαEugenie Vissariou

Η σημασία του να Αναπνέεις

Prana στη γλώσσα της Yoga σημαίνει "δύναμη ζωής" και φτάνει σε εμάς μέσω της αναπνοής.


Αν το σκεφτείς, η λέξη αναπνοή, που κρύβει μέσα της το ρήμα πνέω και προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη πνεύμα, είναι η ίδια η ζωή, γιατί χωρίς αυτή δε θα υπήρχε κανένας ζωντανός οργανισμός.


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν ξυπνάς το πρωί είναι να παίρνεις μια βαθιά αναπνοή μεγάλης διάρκειας, αλλά συνήθως είναι αυτό που σχεδόν πάντα ξεχνάς να κάνεις.

Η αναπνοή φέρνοντας οξυγόνο και άζωτο στα εγκεφαλικά σου κύτταρα και νωτιαίο υγρό στον εγκέφαλο, δίνει χαλαρότητα σα μια ελαφρά ζάλη και αποτρέπει τη συσσώρευση τοξινών στους πνεύμονες.



Η διαφραγματική αναπνοή δεν είναι μια πολύπλοκη τεχνική, αλλά ένας τρόπος να έρθεις σε επαφή με τη φυσική σου κατάσταση στο "εδώ και τώρα".

Εστιάζοντας στο ρυθμό της αναπνοής μπορείς να ηρεμήσεις το νου και το σώμα σου, ακόμη κι αν αυτά βρίσκονται σε μεγάλη ένταση. Όταν εισπνέεις αέρα το διάφραγμά σου κατεβαίνει και η κοιλιά σου επεκτείνεται. Με τη δράση αυτή τα ζωτικά όργανα δέχονται μασάζ και βελτιώνεται η κυκλοφορία σε αυτά.


Η ελεγχόμενη αναπνοή ενισχύει και τονώνει τους μύες της κοιλιάς και το οξυγόνο αυξάνει την ικανότητα του σώματός σου να χτίσει έναν μυ.

Όταν λοιπόν τα επίπεδα οξυγόνου αυξάνονται, βελτιώνεται η ικανότητα του σώματός σου να μεταβολίσει θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται το νευρικό σου σύστημα.


Η αύξηση αυτή του οξυγόνου στον εγκέφαλό, μειώνει υπερβολικά τα επίπεδα του άγχους και σου χαρίζει διαύγεια για να θέσεις νέους στόχους και ιδέες.

Ακόμη, βοηθά το πεπτικό σου σύστημα να ανταπεξέλθει καλύτερα στη λειτουργία του και εξισορροπεί τα επίπεδα ορμονών στο σώμα, μειώνοντας την κορτιζόλη και αυξάνοντας την ενδορφίνη.



Το διάφραγμα, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, βρίσκεται λίγο πάνω από τον αφαλό σου και πολύ κοντά στο στομάχι.

Αρκεί να βήξεις ελαφρά ή να γελάσεις και θα εντοπίσεις αμέσως τη θέση του, αφού πάλλεται.


Αφιέρωσε 5 λεπτά από το χρόνο σου κατά τη διάρκεια της μέρας, στην παρακάτω άσκηση αναπνοής και θα δεις ότι πολύ σύντομα θα μάθεις να αναπνέεις μόνο από το διάφραγμα, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη της βαθιάς και συνειδητής αυτής αναπνοής:


*Κάθισε σε μια αναπαυτική καρέκλα έχοντας την πλάτη σου σε ευθεία και κλείσε για λίγο τα μάτια σου.


*Αν δεις ότι δε σε βολεύει η καθιστή στάση, τότε δοκίμασε να ξαπλώσεις σε ευθεία με χαλαρά τα πόδια και τα χέρια δίπλα από το σώμα σου.


*Ακούμπησε απαλά τα χέρια στο διάφραγμά σου, ώστε να αισθάνεσαι την κίνησή του με κάθε εισπνοή και εκπνοή.


*Μέτρα αργά μέχρι τον αριθμό 4 εισπνέοντας από τη μύτη, κράτα για λίγα δευτερόλεπτα σφίγγοντας τους μύες της κοιλιάς κι απελευθέρωσε αργά από το στόμα μετρώντας πάλι ως το 4.


*Επανέλαβε την άσκηση 5 με 6 φορές κι έπειτα ξεκουράσου. Μόλις ολοκληρώσεις τη διαδικασία τέντωσε το σώμα σου, άνοιξε τα μάτια και πάρε το χρόνο σου μέχρι να σηκωθείς -στην περίπτωση που κάθεσαι- και να επανέλθεις στο "εδώ και τώρα".


Η άσκηση αυτή αποτελεί και ένα είδος διαλογισμού του νου, αφού όταν εστιάζεις στην αναπνοή σου ακούς μόνο τον ήχο της και νιώθεις τη δύναμη που προσφέρει στο σώμα σου, χωρίς να σε απασχολεί τίποτα άλλο.



Το σημαντικότερο όλων είναι να κατανοήσεις πως κανένας άλλος, μόνο εσύ κρατάς το κλειδί για την πόρτα της ευημερίας σου.

Στο χέρι σου είναι να την ανοίξεις κάνοντας μικρά βήματα, δηλαδή μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, ξεκινώντας από τη βαθιά και συνειδητή αναπνοή.



0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page